
Żywność medyczna – co to?
Żywność medyczna zaliczana jest do kategorii żywności specjalnego przeznaczenia medycznego. Przeznaczona jest dla osób wymagających specjalnego postępowania dietetycznego pod nadzorem lekarza. Podobnie jak tradycyjne produkty spożywcze zawiera w swoim składzie węglowodany, białko, tłuszcze, witaminy i minerały. Jednak różni się od klasycznej żywności precyzyjnie dobranymi proporcjami, które są dostosowane do specyficznych potrzeb zdrowotnych pacjentów, do których jest kierowana. Dieta lecznicza tworzona jest we współpracy z pracownikami służby zdrowia. Może być stosowana jako dodatek do jadłospisu lub jako alternatywa dla tradycyjnych posiłków.
Żywność medyczna może być przyjmowana zarówno drogą doustną, jak i dostarczana bezpośrednio do układu pokarmowego. Produkty doustne dostępne są w wielu różnych smakach, m.in. truskawkowym, czekoladowym czy waniliowym. Żywność medyczna może występować również w różnych formach. Najczęściej ma konsystencję przypominającą soki czy produkty mleczne lub postać proszku.
Żywność medyczna – kiedy okazuje się pomocna?
Żywność medyczna okazuje się niezwykle pomocna, jeśli osoba w wyniku choroby ma ograniczoną, zaburzoną czy upośledzoną możliwość:
- spożywania posiłków lub pewnych grup produktów;
- trawienia pokarmów lub niektórych składników odżywczych;
- wchłaniania składników odżywczych.
Lekarz może zaproponować stosowanie żywienia medycznego, jeżeli:
- podejrzewa lub stwierdzi u pacjenta niedożywienie;
- pacjent przygotowuje się do operacji;
- pacjent traci na wadze w sposób niezamierzony;
- u pacjenta pojawił się przewlekły brak apetytu w wyniku choroby;
- pacjent ma niedobory żywieniowe i często choruje.
Żywienie kliniczne – jakie są rodzaje żywności?
Żywność medyczną można podzielić na:
- żywność kompletną pod względem odżywczym – posiada standardowy skład i doskonale sprawdza się jako jedyne źródło pożywienia;
- żywność kompletną, której skład jest dostosowany do konkretnego schorzenia i może stanowić jedyne źródło pożywienia;
- żywność niekompletną pod względem odżywczym – może stanowić uzupełnienie diety.
Należy pamiętać, że dieta lecznicza powinna być stosowana pod ścisłym nadzorem lekarza. Specjalista pomoże dobrać odpowiedni typ żywności medycznej, dostosowany do konkretnych potrzeb pacjenta i jego stanu zdrowia.
Czy żywienie kliniczne jest dostępne bez recepty?
Zdecydowana większość produktów zaliczanych do żywności medycznej jest dostępna bez recepty. Nie oznacza to jednak, że można je stosować bez konsultacji z lekarzem. Należy przyjmować je zgodnie z zaleceniami specjalisty. W przeciwnym razie może nie dostarczać pożądanych efektów.
Ponadto kluczowe jest, aby żywność medyczną zamawiać wyłącznie z zaufanych źródeł. Najlepiej wybrać renomowany sklep specjalizujący się w sprzedaży produktów do suplementacji. Zanim zamówisz żywność od danego dostawcy, sprawdź opinie na jego temat i zapoznaj się ze szczegółami jego oferty. Wybierz produkty znanych, cenionych marek, które są chwalone za skuteczność i bezpieczeństwo stosowania.
Żywność medyczna – cennik
Ile kosztuje żywność medyczna? Wskazanie jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie nie jest możliwe. Cena uzależniona jest od wielu czynników, takich jak m.in. rodzaj żywności, jej skład, marka i forma. Aby poznać dokładne koszty, przejdź do sklepu oferującego tego rodzaju produktu. A jeśli chcesz poczytać ciekawe porady, które ułatwią Ci dbanie o siebie lub osobę, którą się opiekujesz, przejdź na stronę: https://frankofonia.wroclaw.pl/jak-dbac-o-skore/.