Piątek, 29.03.2024, imieniny: Marka, Wiktoryny, Zenona

Weganizm nie musi być drogi! Przepis nr. 2 - wegański tatar

Weganizm nie musi być drogi! Przepis nr. 2 - wegański tatar
Wegański tatar dla większości to oksymoron, a jednak i w tym wypadku da się oszukać nasze kubki smakowe. Dodatkowo wegański tatar jest dużo tańszy od tego „prawdziwego”, bo jego głównym składnikiem są... wafle ryżowe:). A wykonanie? Super proste.

Składniki na 6 tatarów:

  • 1 paczka wafli ryżowych naturalnych
  • pół słoika pomidorów suszonych
  • 4 łyżki oleju z pomidorów suszonych
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • przyprawy według naszego smaku:
  • tabasco, pieprz, kapary, papryka wędzona, musztarda
  • ok. 1szkl. wody
  • cebula
  • ogórki konserwowe

Wafle ryżowe kruszymy w ręku, suszone pomidory i pół cebuli siekamy w drobną kostkę i mieszamy w misce z resztą składników, aż do uzyskania jednolitej, lepkiej masy, z której formujemy tatary. Każdy dekorujemy kleksem z sosu „jajecznego”, ogórkami pokrojonymi w kostkę i kaparami.

  • sos „jajeczny”
  • 1 puszka białej fasoli
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka czarnej soli Kala Namag ale zwykła też daje radę
  • 2 łyżeczki płatków drożdżowych
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Wszystko blendujemy na gładki majonez, który możemy wykorzystać także do innych dań. Całość dania, czyli tatary z sosem to koszt mniejszy niż 10zł za 6 porcji :)

 


Paulina Olchowska

Mam 30 lat, jestem wegetarianką od 8, weganką od prawie 2, po przejściu na weganizm jestem zdrowszym, szczuplejszym i lepszym modelem samej siebie, skończyłam AWF w Warszawie, mam męża i psa, moje największe pasje to kuchnia i książki, mogę piec i czytać godzinami :)

Podziel się:
Oceń:
TAGI:

Komentarze (1)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.

Baśka S.
Baśka S. 20.05.2016, 23:44
Przygotuję mężowi- ciekawe, czy się zorientuje :)))

Zobacz także