Czwartek, 25.04.2024, imieniny: Jarosława, Marka, Wiki

Restauracja inna niż wszystkie - KARCZMA WARMIŃSKA

Restauracja inna niż wszystkie - KARCZMA WARMIŃSKA
Restauracja jest organizatorem wielu imprez tematycznych m.in. Biesiady Warmińskie, Wieczory Żydowskie, Biesiady z Kapelą Jakubową, Wieczory Kozackie, Cygańskie lub Wieczory z Muzyką Biesiadną
Zobacz szczegóły

Dane teleadresowe

Kościelna 1
11-036 Gietrzwałd
89 512 34 23 www.karczma.pl

Zobacz lokalizację

W połowie drogi między Olsztynem, a Ostródą znajduje się malownicza miejscowość Gietrzwałd, a w niej restauracja inna niż wszystkie – KARCZMA WARMIŃSKA słynąca ze swojego nieprzeciętnego klimatu. Pieczołowicie odtworzone wnętrze Karczmy sąsiaduje z rozległym dziedzińcem o charakterystycznej dla przełomu wieków regionalnej architekturze.

Dodatkową atrakcją jest bogata kolekcja zabytkowych przedmiotów używanych w przeszłości na wsi.Karczma jest również organizatorem wielu imprez tematycznych m.in. Wieczory Żydowskie, Biesiady z Kapelą Jakubową, Wieczory Kozackie, Cygańskie lub Wieczory z Muzyką Biesiadną, na Państwa życzenie jesteśmy gotowi przygotować przyjęcie w wymarzonej tonacji i scenerii.

Do dyspozycji Gości są trzy sale: kupiecka ( 70-80 osób), włościańska ( 30 osób) lub ziemiańska ( 10 osób).     W okresie letnim proponujemy również zabawę na dziedzińcu restauracji ( 250-300 miejsc).

Nasza Karczma słynie z bardzo dobrej kuchni. Goście mają do wyboru specjalności regionalne: Michę Mnicha, Michę Karczmarza, a także znakomite potrawy z ryb.

Dostosowując się do potrzeb naszych Gości organizujemy dodatkowe atrakcje jak grillowanie, ognisko, lepienie pierogów, pieczenie „ paluchów” , a w okresie wakacyjnym zapraszamy do wspólnego  wypieku chleba, lepienia garnków, malowania witraży, wykuwania podkówek, a także wykonywania różnymi technikami świec z wosku pszczelego.


Nasze osiągnięcia:

• 8 lipca 2012 - Puchar Marszałka WW-M za zwycięstwo w konkursie kulinarnym  "Na najlepszy domowy rosół" i "Na najlepszą potrawę z kaczki" - Regionalny Festiwal Potraw z Mięsa Drobiowego w Nidzicy.

• 8 października 2011 roku - I miejsce w konkursie na najlepsze placki ziemniaczane - Regionalny  Dzień Placków Ziemniaczanych w Ostródzie.Szef kuchni Petr Uhlir przygotował polędwiczki otulone plackami ziemniaczanymi i warzywami.

• 10 września 2011 roku - udział w Regionalnym  Festiwalu Runa Leśnego w Piszu,  zajęliśmy II miejsce za przygotowanie "Zupy z leśnych grzybów i łazankami, oraz potrawę z sarny, z grzybami".

• 11 września 2010 - zwycięstwo w Regionalnym Festiwalu Runa Leśnego w Piszu  za "Roladki z dziczyzny faszerownae borowikami' - puchar Marszałka WW - M.

• W czerwcu 2009 roku Karczma Warmińska w konkursie publiczności „ I Regionalne Święto Ryby” w Starych Jabłonkach otrzymała Puchar Publiczności za zestaw: ”Flaczki z węgorza”, „Sandacz w sosie pokrzywowym” i „Pierogi nadziewane rybą sielawą z kaszą jęczmienną”.

• W 2006 roku Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego wyróżniła Karczmę w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo” za kaczkę pieczoną w jabłkach.

• W 2005 roku Marszałek Województwa Warmińsko-Mazurskeigo Andrzej Ryński uhonorował pamiątkowym medalem oraz wpisem do księgi za szczególne zasługi w promowaniu Warmii i Mazur w kraju i za granicą.

• W 2004 roku przyznano nagrodę pod patronatem prezydenta RP Aleksandra Kwaśniewskiego „Piękniejsza Polska” za tworzenie piękna, którym możemy szczycić się przed światem.

• W 2004 roku Karczma otrzymała dyplom za najlepszy lokal, najlepszą kuchnię, najlepszy wystrój, najlepszy serwis” jako zwycięzca w rankingu Newsweek Polska.

• W 2004 i 2003 roku zdobyliśmy najwyższe wyróżnienia w kategorii „obiekt z wyjątkowym klimatem” od Wydawnictwa Pascal.

• W 2000 roku wyróżnienie od Polskiej Izby Turystyki za program "Globus 2000" w kategorii najlepszy produkt turystyczny w turystyce przyjazdowej.

• W 1999 roku zajęliśmy I miejsce w Turnieju Smakoszy podczas Infatour - Mazury, przyznane przez Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego .

• W 1998 roku otrzymaliśmy Dyplom w VI edycji konkursu o Mosiężną Warzelnicę za zawierzenie tradycyjnym przepisom kuchni regionalnej i uzyskiwane efekty przyznany przez Gazetę Olsztyńską i Bank Ochrony Środowiska

Podziel się:
Oceń:
TAGI:

Zobacz także