Piątek, 19.04.2024, imieniny: Alfa, Leonii, Tytusa

Aronia - naturalny sposób na nadciśnienie

  • Grupa Tipmedia
Aronia - naturalny sposób na nadciśnienie
Aronia to jeden z owoców bardzo chętnie wykorzystywany przy produkcji nalewek. Jednak nie tylko doskonały smak trunków decyduje o tym, że Polska jest jednym z największych producentów tych owoców. Aronia to również dobrze znany sposób naszych babć na długie i zdrowe życie. Te małe, czarne owoce o charakterystycznym smaku są bowiem prawdziwie boskim lekiem od Matki Natury.

Czym jest aronia?

Aronie to krzewy owocowe, pochodzące z Ameryki Północnej. Nie są to wymagające rośliny, przez co łatwo tworzy się większe formacje z niej w ogrodach, a nawet całe plantacje. W ogrodach, oprócz tego, że dostarcza niezwykle odżywczych owoców, jest majową ozdobą, przez efektowne pokrycie się wieloma kwiatami. Owoce zaś pojawiają się z początkiem września. Idealnie w okresie, kiedy będziemy potrzebować więcej składników odżywczych, korzystnie wpływających na nasz organizm. 

Właściwości odżywcze aronii

Powiedzenie, że aronia to bomba witaminowa i odżywcza, to tak jakby nic nie powiedzieć. W tym ciemnogranatowych kuleczkach kryje się naprawdę wiele, bo witaminy A, B1, B2, B6, C, E, K i P, a także minerały jak cynk, potas, fosfor, wapń, magnez, żelazo, miedź. To jeszcze nie koniec listy, składników z owoców tej rośliny. Na koniec listy możemy zaś dopisać dużą zawartość przeciwutleniaczy.

Wpływ aronii na nasze zdrowie

Biorąc pod uwagę tak bogaty skład miąższu, należy spodziewać się wszechstronnego działania owoców. Tak właśnie jest – aronie mają bardzo szeroki wpływ na nasze zdrowie, regulując wiele procesów, wspomagając układy naszego ciała i zapobiegając niedoborom dużej ilości składników. 

Ciemnogranatowe owoce najbardziej znane są z bycia naturalnym lekiem na nadciśnienie tętnicze. Po kilku tygodniach systematycznego przyjmowania aronii w postaci na przykład soku, nasze ciśnienie się obniża. W temacie układu krwionośnego aronia zapobiega także zawałowi serca i miażdżycy. 

Osoby chore na cukrzycę bardzo sobie cenią owoce aronii. Przyczyniają się bowiem do mniejszego wchłaniania glukozy przez nasz organizm, podobnie jak insulina, ale na mniejszą skalę. 

Aronia ma również swój udział w zmniejszeniu ryzyka zachorowania na raka. Zawiera bowiem składniki, które zapobiegają rozwojowi komórek rakotwórczych. Pozytywnie wpływa również podczas leczenia onkologicznego, wzmacniając organizm oraz wspomagając walkę z powstałymi już komórkami nowotworu.

Soki, dżemy, czy inne przetwory z aronii warto jeść w okresie jesienno-zimowym. Dzięki swoim składnikom aronia świetnie poprawia odporność. Wspomaga również organizm w walce z grypą, przeziębieniem, infekcjami wirusowymi, bakteryjnymi. Może także pomóc przetrwać najcięższy okres u alergików, zapobiega stanom zapalnym i zmniejsza ryzyko krwotoku. Łagodzi również objawy związane z trzustką, żołądkiem i pozytywnie wpływa na cały układ trawienny. 

Dbając o urodę, także warto dodać aronię do codziennej diety. Jej regularne spożywanie wspomaga regenerację skóry, włosów i paznokci. Przeciwutleniacze w niej zawarte zaś opóźniają procesy starzenia, widocznie nas odmładzając, nie tylko z wyglądu. 

Jeśli chciałbym zakupić aronie do swojego ogrodu zapraszamy do zapoznania się z ofertą sklepu z krzewami owocowymi do ogrodu.

 

Grupa Tipmedia
Podziel się:
Oceń:

Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.


Zobacz także