Wtorek, 18.06.2019, imieniny: Elżbiety, Marka, Pauli

Zdrowo i pysznie, czyli przegląd restauracji wegańskich i wegetariańskich

Zdrowo i pysznie, czyli przegląd restauracji wegańskich i wegetariańskich
Dla naszych Czytelników przygotowaliśmy przewodnik po najciekawszych polskich restauracjach serwujących kuchnię wegetariańską i wegańską. Wizyta w nich może stać się impulsem do zmian w sposobie żywienia, a także okazać się odkryciem zupełnie nowej palety smaków. Zdeklarowani wegetarianie i weganie mogą za to potraktować go jako kulinarną mapę miejsc wartych odwiedzenia.

W Stanach Zjednoczonych Międzynarodowy Dzień Bez Mięsa jest hucznie obchodzony od ponad 30 lat, nikogo więc nie dziwią liczne festiwale, rozdawanie zdrowej żywności czy pikniki, organizowane 20 marca, jednocześnie w 50 stanach Ameryki. W Polsce świadomość społeczeństwa co do roli zdrowego żywienia ciągle rośnie, a wegetarianizm i weganizm mają coraz więcej entuzjastów. Za wykluczeniem mięsa z jadłospisu przemawiają wszak pewne niepodważalne argumenty, zarówno te zdrowotne: zmniejszenie ryzyka chorób serca i wylewów, jak i etyczne: ochrona zwierząt i natury.

Gdańsk

Zlokalizowany na gdańskiej Żabiance, bar wegetariański “Liść Laurowy - smaki świata”, zasłynął w kuchni wegetariańskiej z tego, że uczynił niemożliwe możliwym, a chodzi nam o dostępne tylko tutaj chilli con carne bez mięsa, z ryżem i sosem z fasoli. Ponadto polecamy również burito, czyli naleśnik z mąki kukurydzianej, a do tego fasola, samosy. Osoby, które chcą ostrożnie i etapowo zmienić swoje żywienie na wegetariańskie, dzięki tym propozycjom dokonają tego bardzo łatwo i przyjemnie. Potrawy z tej restauracji są aromatyczne, zachowują walory smakowe dań, na których są wzorowane, a co więcej czujemy się po nich lekko i zdrowo. Warto obserwować profil restauracji na Facebooku, na którym systematycznie dodawane są informacje o codziennych propozycjach na dany dzień i atrakcyjnych promocjach. A wśród pozostawionych tam opinii klientów możemy przeczytać wiele ciepłych słów o różnorodnym, dobrze skomponowanym menu, jak również o klimatycznej aranżacji i bardzo przyjaznych cenach.

Liść Laurowy - Cztery Strony Świata

Gdańsk Żabianka

www.facebook.com/lisclaurowysmakiswiata

 

Rzeszów

Następnym rekomendowanym przez nas całkowicie wegańskim barem jest rzeszowski Vegus. Na stronie lokalu znajdziemy kilka słów wprowadzenia o korzyściach płynących z diety wegańskiej, a jest ich mnóstwo. Pomysłodawcy miejsca dodatkowo proponują zapoznanie się z filmami traktującymi na ten temat. Po tym przygotowaniu pozostaje jedynie odwiedzić bar pełen pysznych niespodzianek. Zaskakujące połączenia sycących dań zadowolą każdego, my szczególnie polecamy: różne rodzaje kotletów (z zielonej soczewicy, ryżowy z serem wegańskim i pesto pietruszkowym), pierogi orkiszowe, makaron orkiszowy z cukinią, suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi i lasagne z czerwonej soczewicy z serem wegańskim i sałatką. Barowa ekspozycja z ciastami i deserami z miejsca pobudza kubki smakowe i wygląda równie apetycznie, jak te w cukierni, oczywiście z tą różnicą, że te słodkości nie tuczą. Redakcyjnie polecamy takie delicje jak: tofurnik pomarańczowy (bez glutenu), „Agaretkę" wiśniową z musem czekoladowym i W-Z z mleczkiem kokosowym. Jak widać dieta wegańska oprócz tego, że jest zdrowa, daje ogromne pole do popisu dla kulinarnej kreatywności. "Myśl inaczej, jedz inaczej, żyj lepiej!" to hasło baru Vegus, które z miejsca motywuje do zmian.



Vegus Bar wegański

ul. Jagiellońska 37, Rzeszów

www.vegus.pl

 

Tychy

Dobra informacja dla mieszkańców Tych. Od niedawna funkcjonuje tu Kolorowy Talerz, pierwsza restauracja wegetariańska w mieście. Tutaj zasada jest jedna, talerz zawsze ma być pełen pysznych pomysłów z kuchni wegetariańskiej, a często i wegańskiej, z najwyższej jakości składników. Z tego względu prowadzący restauracje nie mają stałego menu, stawiają za to na dania różnorodne, zawsze świeże i oczywiście kolorowe. W Kolorowym Talerzu nasz Dzień bez Mięsa możemy rozpocząć od spróbowania wegetariańskich makaronów, potrawek z kaszą, zapiekanek i  gołąbków, a także różnego rodzaju deserów. Niejeden miłośnik słodyczy będzie pewnie zaskoczony informacją o tym, że ciasto czekoladowe może być zupełnie “fit”. Serce klientów podbije informacja o zasadzie “jesz, ile chcesz” w barze sałatkowym. Bogaty wybór sałatek został wzbogacony o możliwość skomponowania własnej, na podstawie składników z oferty. Kto chce posmakować tego rodzaju kuchni w domu, może skorzystać z usługi bezpłatnego dowozu na terenie miasta. Naszą uwagę zwróciła możliwość zamówienia codziennego cateringu na cały tydzień. Subiektywnie podpowiadamy, że lunch boxy z Kolorowego Talerza są nie tylko pyszne i ułatwiają życie “zabieganym”, ponadto są dobrze zbilansowane i bardzo urozmaicone.

Kolorowy Talerz

ul. Grota Roweckiego 68, Tychy

www.kolorowytalerz.pl

 

Warszawa

LAF LAF to restauracja idealna do rozpoczęcia przygody z kuchnią wegańską, a także miejsca godne polecenia dla zdeklarowanych wegan. Różnorodność smaków, piękne podanie i zamiłowanie założycieli do kuchni wegańskiej, to znaki rozpoznawcze lokalu. Jeżeli ktoś nie jest jeszcze przekonany, powinien zajrzeć na stronę lokalu, zdjęcia apetycznych potraw okraszone są opisem przyrządzenia, my zwróciliśmy uwagę na dwa flagowe dania LAF LAF: hummus i falafel. Według opinii gości, są jednymi z najlepszych dostępnych w stolicy. LAF LAF serwuje kuchnię bliskowschodnią, często sięgając po przepisy stricte z kuchni izraelskiej.  Dla wygody klientów umożliwiono opcję dostawy, dzięki temu zapracowani dostaną wegański lunch prosto do pracy, a jeżeli chcemy zaserwować coś nowego naszym gościom w domu, możemy zamówić mały catering z przekąskami takimi jak: hummus, tahini czy schug. Nazwa restauracji symbolizuje podejście założycieli do kuchni wegańskiej, a także ich postawę do ludzi i świata, a więc możemy spodziewać się wyszukanych dań tworzonych po prostu z miłością. Dzięki temu, jak przekonują właściciele, serwowane dania to posiłek dla ciała i ducha.


LAF LAF

ul. Marszałkowska 68/70 Warszawa

www.laflaf.eu
 

Szczecin

Kolejnym miejscem, która intryguje kulinarną kreatywnością jest Vege Club Amar, wegańska restauracja w Szczecinie. Domowe polskie smaki łączą się tutaj z nutą orientu, codziennie zaskakując nowymi pomysłami kucharzy, w dużej mierze podyktowanymi sezonowością. Właściciele lokalu pozyskują produkty od zaprzyjaźnionych lokalnych rolników, dzięki czemu mamy gwarancję, że wszystkie zastosowane składniki są świeże i pochodzą z wiarygodnego źródła. Szefowie kuchni bawią się smakiem z dużym wyczuciem i gwarantują różnorodność, obok wegańskich pierogów, pasztetów, występuję np. rosół chiński z grzybami mung, czy soczewicę z jarmużem w sosie kokosowym. Ciepły i kameralny klimat restauracji oddaje podejście założycieli do wegańskiej sztuki kulinarnej, a jest ono pełne zaangażowania i miłości do zdrowego jedzenia. Jak powiedział o restauracji jeden z klientów: Wyjątkowe jedzenie, a panująca atmosfera zmywa wszystkie stresy dnia! Chyba nie potrzeba dodatkowej rekomendacji.


Vege Club Amar

ul. Monte Cassino 36, Szczecin

www.facebook.com/vegeclubamar

Dzień Bez Mięsa można potraktować umownie i wykorzystać jako okazję do rozpoczęcia przygody z kuchnią wegetariańską lub wegańską. Pamiętajmy jednak, że przejście na wegetarianizm/weganizm nie powinno być decyzją nieprzemyślaną. Ażeby zachować równowagę w organizmie należy zapewnić mu wszystkie składniki odżywcze, co wymaga dużej uwagi i dyscypliny kulinarnej. Wyżej wymienione lokale dzięki wiedzy i doświadczeniu swoich szefów kuchni ułatwią ten proces, a wręcz pozwolą rozsmakować się w zdrowym jedzeniu.
Aleksandra Biszczad
Podziel się:
Oceń:
TAGI:

Komentarze (1)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.

SAMKOSZ78
SAMKOSZ78 21.03.2016, 19:39
sMAKOWITE I ZDROWE - TEGO BRAKUJE W POLSKIEJ KUCHNI

Zobacz także