Czwartek, 26.11.2020, imieniny: Leona, Leonarda, Lesławy

Skarby morza na talerzu

  • 09.12.2015, 09:23 (aktualizacja 14.12.2015 15:22)
  • Andżelika Kolebuk
Skarby morza na talerzu
Do Zakopanego na kwaśnicę i bryndzę, a nad morze na ryby. Nie można odmówić sobie przyjemności skosztowania świeżych ryb w różnej postaci, będąc na Wybrzeżu. Bogate w nasycone kwasy tłuszczowe i niskokaloryczne mięso ryb jest nie tylko zdrowe, ale i smaczne. Skąd jednak wiadomo, które z dań przygotowuje się z mrożonych ryb i czym się od siebie różną poszczególne gatunki?

Sposobów przyrządzania dań rybnych tak, by były smaczne i kusiły wyglądem jest wiele: pieczenie, gotowanie, grillowanie, smażenie, a nawet podawanie ich na surowo. Najważniejsze jednak, by ryba była świeża i odpowiednio przyprawiona.

Popularny dorsz

Najpopularniejszy na polskim wybrzeżu jest dorsz. Poławia się go w wodach Bałtyku, więc najprawdopodobniej restauracje będą zaopatrzone w świeżą dostaw. Mięso tej ryby jest chude, ma biały kolor i delikatny smak. Równie często w kartach nadmorskich smażalni gości również flądra. Jej mięso jest średniotłuste, ma białawy kolor. Trzeba jednak uważać, gdyż jest to ryba oścista.

Bogactwo smaków

Z bałtyckich wód wyławia się również łososia – rybę uchodzącą za szlachetną, więc nieco droższą od pozostałych. Ma tłuste mięso w odcieniach różu i smak, za którym wielu z nas przepada. Najlepszy jest oczywiście świeży, a takiego można oczekiwać właśnie nad morzem. W restauracjach często proponuje się gościom również halibuta. Jest to jednak ryba atlantycka, więc trudno się spodziewać, że będzie świeża. Ma jednak bardzo charakterystyczny smak i białe, tłuste mięso, dlatego warto także tej ryby skosztować. Nie zapominajmy również o tradycyjnym polskim śledziu, sandaczu, turbocie…

Andżelika Kolebuk
Podziel się:
Oceń:
TAGI:

Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.


Zobacz także