Piątek, 18.01.2019, imieniny: Beatrycze, Małgorzaty, Piotra

Zmień na wyki żywieniowe – na zdrowie!

  • Materiał zewnętrzny
Zmień na wyki żywieniowe – na zdrowie!
Wiele osób narzuca sobie restrykcyjne diety, które tak naprawdę mogą przynieść więcej szkody, niż pożytku. Jeśli nie skorzysta się z porady dietetyka, zazwyczaj samodzielne odchudzanie kończy się fiaskiem. Jeśli ty także myślisz o zmianie nawyków żywieniowych i zrzuceniu kilku zębnych kilogramów, musisz wiedzieć, że twoja dieta ma być zbilansowana i stosowana systematycznie. Tylko wtedy można osiągnąć satysfakcjonujące efekty.

Od czego zacząć?

Zmień myślenie na temat odchudzania i wszelkich diet. Produkty zawarte w twoim codziennym jadłospisie muszą być przede wszystkim zdrowe, ale też różnorodne. Nie da się oszukać organizmu, nie dostarczając mu potrzebnych potrzebnych składników odżywczych, w tym minerałów i witamin.  Białka, węglowodany i zdrowe tłuszcze, bez nich niewiele można zdziałać, a częściej sobie zaszkodzić, kiedy zaczyna ich brakować w codziennych posiłkach. Zasada jest taka, żeby węglowodany spożywać wcześniej, czyli na początku dnia. Taki sposób odżywiania dostarcza organizmowi niezbędnej do działania energii. Najlepiej łączyć węglowodany z warzywami.

Kolejny posiłek powinien składać się z kolei z białek i warzyw. Jak wiadomo, proteiny są bardzo ważnym składnikiem w organizmie, ponieważ biorą udział w wielu procesach, m.in. przemianie materii i są podstawowym budulcem.  Eliminowanie z diety białek i węglowodanów jest nierozsądne i wcale nie prowadzi do pozbycia się nadliczbowych kilogramów. Oczywiście warunek jest taki, aby ich ilość była nie za duża.

Delektuj się, i zwolnij tempo

Kolejna ważna kwestia to częstotliwość jedzenia posiłków. Zasada jest taka: nie przejadać się, jeść częściej, a w mniejszych ilościach. Regularność w spożywaniu pokarmów reguluje metabolizm, ponieważ organizm przyzwyczaja się do stałych pór jedzenia i nie gromadzi niepotrzebnie tłuszczu. Liczy się także dokładne gryzienie i przeżuwanie pokarmu, ponieważ żołądek lepiej sobie radzi z rozdrobnionym pokarmem niż dużymi kęsami. W sukurs temu stwierdzeniu przychodzi popularna filozofia życia i jedzenia slow food, promująca zdrową żywność i zwolnienie tempa życia. Delektowanie się posiłkiem daje nie tylko radość, ale też korzyści dla zdrowia.

Gdzie kupować eko żywność?

Na pewno nie ufaj producentom, którzy mają do zaoferowania pięknie wyglądające jedzenie, kryjące w sobie masę konserwantów i ulepszaczy smaku czy zapachu. Owszem, często jest to smaczne jedzenie, ale nic po za tym. Gdzie wiec kupować eko produkty, aby by pewnym ich wartości. Pierwszym miejscem godnym polecania są sprawdzone sklepy ze zdrowa żywności, np. ten bonovita.pl, kompleksowo zaopatrzony w różnego typu produkty. Przy każdym z nich oprócz zdjęcia jest informacja o składzie i wartości odżywczej. Zamawiając przez Internet, oszczędzasz czas i masz większość produktów w jednym miejscu.

Drugim miejscem godnym polecenia są wszelkie targi, jarmarki i ryneczki.  Często przyjeżdżają na takie imprezy lokalni sprzedawcy, przywożąc swoje produkty (miody, sery, wędliny, zioła itd.). Atutem zakupów na tradycyjnych targach jest często niższa cena i możliwość porozmawiania z gospodarzem. Często takie osoby mają też swoje strony internetowe, o co  warto zapytać.

Materiał zewnętrzny
Podziel się:
Oceń:

Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.


Zobacz także