Piątek, 19.04.2024, imieniny: Alfa, Leonii, Tytusa

Amarantus - zboże XXI wieku

  • 07.12.2015, 15:33 (aktualizacja 11.01.2016 11:44)
  • Aleksandra Biszczad
Amarantus - zboże XXI wieku
Amarantusa, nazywanego również szarłatem wyniosłym, znali już Inkowie i Aztekowie. Obok kukurydzy i ziemniaków to jedna z najstarszych roślin uprawnych. Od kilku lat jego właściwości są odkrywane na nowo, dlatego też coraz częściej nazywany jest zbożem XXI wieku.

Amarantus nie zawiera glutenu, jest więc mocnym filarem w diecie bezglutenowej. Zawiera jednak więcej białka niż inne ziarna bezglutenowe, dlatego ceniony jest za swoje wartości odżywcze. Jest doskonałym źródłem wapnia, magnezu, żelaza, a także błonnika, zmniejszającego uczucie głodu. Wielonasycone kwasy tłuszczowe pochodzące  z niego, skutecznie obniżają ciśnienie. Amarantus posiada mniej węglowodanów niż inne ziarna bezglutenowe.

Zastosowanie

Mąka  z amarantusa, śmiało posłuży do większości wypieków. Natomiast popping (prażone ziarna) zastąpi tradycyjną panierkę do mięs lub zdrowo wzbogaci koktajle owocowe i smak sałatek. Śniadania z dodatkiem poppingu dodadzą energii na długie godziny. A co najważniejsze, nie trzeba silić się na szukanie skomplikowanych przepisów. Wystarczy dodać garść ziaren do koktajlu np. bananowego lub do musli. Świetnie smakuje (i odżywia) również owsianka urozmaicona owocami i amarantusem. Grono wielbicieli tego zboża stale rośnie, sprzyja temu coraz większa dostępność, nie tylko w sklepach ze zdrową żywnością, ale również w marketach.

Na Facebooku powstał profil, na którym znaleźć można sporo pomysłów na zastosowanie tego wyjątkowego zboża: https://www.facebook.com/OdkrywamyAmarantus

Aleksandra Biszczad
Podziel się:
Oceń:
TAGI:

Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.


Zobacz także